Lær at fotografere – den gyldne time

Sådan lærer du at lave de bedste billeder uden at være professionel

Den gyldne time

Hvad er den gyldne time eller “golden hour” og hvorfor giver det dig nogle billeder, som overgår næsten alt andet. Læs med her, og se hvor nemt du kan lave billeder, som har et professionelt tvist. De få timer på døgnet betegnes som de absolut optimale at tage billeder i. Skyggerne er bløde og himlen er skøn. Dermed ikke sagt at man ikke skal tage billeder i døgnets andre timer. Det er blot en anbefaling til en WOW oplevelse.

Nu er chancen for at lære dit kamera endnu bedre at kende. At tage billeder i den gyldne time er sjovt, og giver efter min mening et mere naturligt resultatet. Noget som kan være svært at opnå i et studio. Gode billeder kommer ikke af sig selv. Det gør de heller ikke på det tidspunkt af døgnet. Det giver dog en unik mulighed for at se lyset fra dets bedste side.

Det anbefales et lysstærkt obektiv ved portræt, gerne blænde 2,8 eller større (1,4, 1,8). Tager du landsskabsfoto bringer du selvfølgelig dit stativ med og måske et ND filter. Læs mere om min test med ND filtere her. Det viser dig hvordan et ND filter virker og hvorfor du skal overveje det

At lave portrætter i den gyldne time er et af de bedste fototips du kan få.

Det kræver ikke meget at opnå et godt resultat. Dermed kan dine billeder blive lige så gode, som hvis de var taget af en professionel.

Lær at tage bedre billeder med dette foto tip

Pak din taske, du skal en tur til “the Golden Hour”. Det er et sted alle kan rejse hen. Alt efter vejret kan lyset være meget forskelligt når “the golden hour” ankommer. Læs mere her:

Du skal:

  • Downloade app’en : Magic Hour den er gratis
  • Finde et sted hvor der normalt er et lækkert lys. Stranden er et godt bud. Planlæg dette i god tid.
  • Tag en ven med – han/hun skal være din model
  • Start app’en og se hvornår den gyldne time ankommer. App’en vil også fortælle hvornår den ser slut.
  • Tag afsted. Er du fotograf i København kan jeg anbefale at køre til en af de mange strande på Amager eller i en af forstæderne som for eksempel Brøndby Strand.
  • Sørg for dine batterier er opladet og der er plads på dit hukommelseskort.
  • Lad det naturlige lys inspirere dig og kom i gang.

Inden du tager afsted vil jeg råde dig til at se denne video:

I videoen benytter jeg et Sony A9 kamera, som er et mirrorless kamera. Jeg bruger et Sony 85mm 1/4 GM objektiv.

Portræt foto i den gyldne time

Du og din ven er nået til det sted i ønsker at være. Tiden er fra nu af begrænset. Solen er jo på vej ned. I kan starte med at eksperimentere med, at tage billede med solen i ryggen. Som i eksemplet på videoen du så tidligere. Det giver en lækker seperation af emne og baggrund.

Her kan i lege med at lade få stråler fra solen slippe igennem eller at blokere for lyset.

Prøv nu at vende jer om. Nu kommer den ned gående sol direkte i ansigtet. Det gør ikke spor. Lyset er nu så behageligt og de hårde skygger er blevet bløde. Hele dit emne bliver nu oplyst af lækreste lys, som naturen tilbyder os.

lær at fotografere den gyldne time
Lær at fotografere – den gyldne time. Her er et eksempel hvor modellen står med lyset i ryggen

Skift positioner ofte. Dit emne bliver stående, men du som fotograf prøver lyset af ved at gå til siderne. Hvert sideskift giver en dramatisk ændring af lyset. Tag rigeligt med billeder. Keep cool. Sørg for at holde dit emne i fokus. Eksperimenter med lav dybdeskarphed. For eksempel blænde 1.4 eller 1.8. Du får her nogle lækre billeder der skriger af en million. Se mit indlæg og video om blænde her og hvordan det fungerer

Du skal lære at mestre lyset

Som du nok har regnet ud gælder det om at mestre lyset så billedet bliver så godt som muligt. Du skal tænke på, at det er lyset der maler billedet. Det skaber magi.

Kameraer kan i dag vise dig, hvordan billeder bliver inden du tager det. Dog skal det siges, at bruger du et ældre spejlrefleks kamera, så har du ikke mulighed for at se dit resultat inden du klikker på udløseren. Det finder nogle charmerende. Jeg holder personligt af, at man kan se resultatet af sit motiv inden man trykker på udløseren.

Jeg håber du med denne artikel har fået lyst til, at tage en ven med foran kameraet. Så kan du bag ved kameraet få skudt nogle fantastiske billeder.

Kunstig lys er godt men naturligt lys er efter min mening nr.1.

Lær at fotografere nu! Læs min blog om foto her. Den bliver jævnligt opdateret med nyt materiale.

Kontakt mig her såfremt du har spørgsmål, ønsker fotografering med mere. Tak fordi du læste med.