Hvad er lukketid på dit kamera – bliv klogere her

Gør dine billeder bedre. Læs her hvordan:

Hvad er lukketid på dit kamera

Hurtige lukkertider eller på engelsk shutterspeed hjælper med at fryse bevægelse. Eksempler på sådanne kan være: 1/15 (1/15 del af et sekund), 1/30, 1/60, 1/125.

Læs videre her om kamera og lukketider:

Shutterspeed og billedskarphed

Der er 3 ting som har direkte indflydelse på dit billede:

  1. lukketid
  2. iso
  3. blænde (klik på linket og se min blog og video omkring blænde)

Denne artikel er koncentreret omkring hvor længe lyset er åben på din sensor. Som fotograf med et semi eller fuldt professionelt kamera er man efter min mening nødt til, at kende disse begreber. De har alle tre stor indflydelse på hvordan dit resultatet bliver.

Om du bruger DSLR eller mirrorless kamera er teorien den samme. På de fleste mirrorless kan du se billedet inden du tager det. Det er en stor hjælp til eventuelle begyndere.

Kamera shutterspeed

Man kalder også lukketid for shutterspeed. Altså hvor hurtig lukkeren er på dit kamera. Det er lukkeren du kan høre klikke hver gang du tager et billede. Klikker den hurtigt er dit kamera sat til hurtig shutterspeed. klikker den langsomt er dit kamera sat til lang shutterspeed.

Nu er det ikke fordi man skal måle kamera lukketid med ørene. Det er faktisk umuligt. Det kan give dig en fornemmelse af, hvordan det med lukketid fungerer.

Hvad er lukketid

Hurtig kamera lukketid

Hurtig lukketid på dit kamera vil jeg betegne alt over 1/320. Det vil sige, at du på dine indstillinger har sat lukketiden til 1/320 del af et sekund. Det fryser alle billeder og gør dem skarpe. Skal du tage billeder til et racerløb er denne lukketid god at starte med.

Bemærk at jo hurtigere lukketid, jo kortere tid har dit kamera til at lukke lys ind på sensoren. Dermed er du også i fare for dit billede bliver undereksponeret. Du kan for at kompensere for hurtig lukketid ændre på din blænde eller din iso.

lukketid på dit kamera

Langsom kamera lukketid

Langsom lukketid på dit kamera vil jeg betegne som alt over 1/100 dele af et sekund. Det er her man kan begynde et få uskarpe billeder. De fleste kamera i dag har dog ingen problem ved 1/100 dele af et sekund. Der er mange forbehold for dette.

Har dit kamera eller objektiv indbygget IBIS: “billedstabilisering” kan du sagtens tage håndholdte billede ned til 1/25 del af et sekund. Min egen erfaring med mit Sony A9 kan jeg tage håndholdte billeder ned til 1/8 del af et sekund. Men så skal man ikke ryste for meget på hånden.

Det er en fordel med længere lukketid da man her kan spare på sin iso. Iso giver støj. Normalt kan dit kamera tage billede med iso 100. Det giver ingen støj / grains på billedet. Det giver et rent billede som er behageligt at kigge på. Du har her alle deltaljerne med i billedet. Jo højere iso, jo mere sætter du dit kamera til at gå på kompromis med lysfølsomheden.

Husk altid denne regel

Din lukketid skal altid være lige med blænden på dit objektiv. Bruger du et 50mm objektiv er det en god ide ikke at gå under 1/50 del af et sekund i lukketid. Det vil sige din lukketid skal ikke være under dit objektivs brændvidde. Det er en tommelfinger regel som er god at følge såfremt man er i tvivl.

Skyder du video siger man generelt at lukketiden skal være dobbelt så hurtig som din brændvidde. Det vil sige har du et 50mm objektiv skal du sætte lukketid til 1/100 del af et sekund.

Håber du med denne artikel om: Lukketid på dit kamera – er blevet klogere på dit foto. Du er allerede nu i gang med at tage bedre billeder.

Få mere info her:

Kig med på min youtube kanal og min blog. Hvis du vil have mere information omkring foto og følge mig på youtube så besøg siderne her:

Youtube kanal om fotografi

Blog om fotografi