Hvad er lukketid på dit kamera

Hvad er lukketid

Gør dine billeder bedre. Læs her hvordan:

Hvad er lukketid

Hvad er lukketid: Lukketid på dit kamera betyder: Hvor lang tid dit kameras billedsensor er åben for lysindfald.

Lukkerhastigheder måles typisk i brøkdele af et sekund. Langsom lukkerhastighed tillader mere lys i kamerasensoren og bruges til lavt lys og natte fotografering

Hurtige lukkertider hjælper med at fryse bevægelse. Eksempler på lukkertider: 1/15 (1/15 del af et sekund), 1/30, 1/60, 1/125.

Derfor: Hvad er lukketid på dit kamera. Læs videre her.

Lukketid og billedskarphed

Der er 3 ting som har direkte indflydelse på dit billede:

  1. lukketid
  2. iso
  3. blænde (klik på linket og se min blog og video omkring blænde)

Denne artikel er koncentreret omkring lukketiden. Som fotograf med et semi eller fuldt professionelt kamera er man efter min mening nødt til, at kende disse begreber. De har alle tre stor indflydelse på hvordan dit resultatet bliver.

Om du bruger DSLR eller mirrorless kamera er teorien den samme. På de fleste mirrorless kan du se billedet inden du tager det. Det er en stor hjælp til eventuelle begyndere.

Kamera lukketid – shutterspeed

Man kalder også lukketid for shutterspeed. Altså hvor hurtig lukkeren er på dit kamera. Det er lukkeren du kan høre klikke hver gang du tager et billede. Klikker den hurtigt er dit kamera sat til hurtig lukketid / shutterspeed. klikker den langsomt er dit kamera sat til lang lukketid / shutterspeed.

Nu er det ikke fordi man skal måle kamera lukketid med ørene. Det er faktisk umuligt. Det kan give dig en fornemmelse af, hvordan det med lukketid fungerer.

Hvad er lukketid

Hurtig kamera lukketid

Hurtig lukketid vil jeg betegne alt over 1/320. Det vil sige, at du på dit kamera har sat lukketiden til 1/320 del af et sekund. Det fryser alle billeder og gør dem skarpe. Skal du tage billeder til et racerløb er denne lukketid god at starte med.

Bemærk at jo hurtigere lukketid, jo kortere tid har dit kamera til at lukke lys ind på sensoren. Dermed er du også i fare for dit billede bliver undereksponeret. Du kan for at kompensere for hurtig lukketid ændre på din blænde eller din iso.

Hvad er lukketid

Langsom kamera lukketid

Langsom kamera lukketid vil jeg betegne som alt over 1/100 dele af et sekund. Det er her man kan begynde et få uskarpe billeder. De fleste kamera i dag har dog ingen problem ved 1/100 dele af et sekund. Der er mange forbehold for dette.

Har dit kamera eller objektiv indbygget IBIS: “billedstabilisering” kan du sagtens tage håndholdte billede ned til 1/25 del af et sekund. Min egen erfaring med mit Sony A9 kan jeg tage håndholdte billeder ned til 1/8 del af et sekund. Men så skal man ikke ryste for meget på hånden.

Det er en fordel med længere lukketid da man her kan spare på sin iso. Iso giver støj. Normalt kan dit kamera tage billede med iso 100. Det giver ingen støj / grains på billedet. Det giver et rent billede som er behageligt at kigge på. Du har her alle deltaljerne med i billedet. Jo højere iso, jo mere sætter du dit kamera til at gå på kompromis med lysfølsomheden.

Husk altid denne regel

Din lukketid skal altid være lige med blænden på dit objektiv. Bruger du et 50mm objektiv er det en god ide ikke at gå under 1/50 del af et sekund i lukketid. Det vil sige din lukketid skal ikke være under dit objektivs brændvidde. Det er en tommelfinger regel som er god at følge såfremt man er i tvivl.

Skyder du video siger man generelt at lukketiden skal være dobbelt så hurtig som din brændvidde. Det vil sige har du et 50mm objektiv skal du sætte lukketid til 1/100 del af et sekund.

Håber du med denne artikel om: Hvad er lukketid – er blevet klogere på dit kamera. Du er allerede nu i gang med at tage bedre billeder.

Få mere info her:

Kig med på min youtube kanal og min blog. Hvis du vil have mere information omkring foto og følge mig på youtube så besøg siderne her:

Youtube kanal om fotografi

Blog om fotografi