Hvad gør ISO ved mine billeder? Læs med her og bliv klogere

Hvad er ISO – på mit kamera

Hvordan indstiller jeg lysfølsomhed på mit kamera

På alle DSLR og mirrorless kamera har man mulighed for at stille på sin lysfølsomhed som nogle kalder det for. Der er en dedikeret ISO funktion på dit kamera. Afhængigt om du kører med auto iso eller indstiller det manuelt er der flere veje til Rom.

Lysfølsomhed skal oftest indstilles lige inden du tager dit billede. Jø højere iso tal jo mere støj / korn vil der være i billedet. Støj opstår da du ved et højt iso tal forhøjer dit kameras lysfølsomhed. Når det sker må kameraet kompensere og det giver støj på billedet.

Du indstiller din lysfølsomhed på nogle af de følgende måder:

  1. Du har en knap hvor du vælger inden du tager billedet
  2. Du har sat den til auto (autoiso) det vil sige dit kamera bestemmer.
  3. Du kører manuel “M” mode og tager stilling til lysfølsomheden inden du tager billedet.

Selvfølgelig er der andre måder at indstille din lysfølsomhed. Men som der er antal kameraer og modeller er der antal metoder.

Hvad er iso
Billede taget med ISO100 (lav iso) – hvad er iso

De fleste kamera kan køre med iso 100 eller 200 som standard. Det giver det mest rene billede uden korn. Når du vælger dit iso tal kan du gøre det ud fra 4 omstændigheder:

  1. Lys – er motivet oplyst nok.Er der rigeligt med lyst og dit emne står stille kan du bruge et lavt iso tal.
  2. Korn/støj/grain ønsker du effekten af dette på dit billede. Er der for lidt lys, er du i en idrætshal, kirke eller lignende eller ønsker du støj effekten kan du hæve hvor meget lys dit kamera lukker ind,
  3. Stativ – bruger du et stativ og er motivet ikke i bevægelse. Her kan du have et lavt iso tal men til gengæld en længere lukketid
  4. Bevægelse, er emnet i bevægelse eller står det stille. Vurder om du har lyset med dig. Vurder om andre parametre som: lukketid og blænde kan korrigere for en højere iso.

Hvordan kan jeg undgå høj iso

Der er 3 ting som tegner dit billede: iso, lukkehastighed (shutterspeed) og blænde. Ønsker du ikke høj iso skal du kigge på at kompensere for manglende lys ved at indstille på lukkehastighed eller blænde. Hvad er lukketid og shutterspeed. Hvad er iso i forhold til lukketid:

Kan du i situationen leve med en langsommere lukkehastighed? Er det er portræt kan du sagtens sætte din shutterspeed til for eksempel 1/125 del af et sekund. På nogle kamera en dag 1/60 del af et sekund. Igen det kommer an på hvor godt dit kamera er.

Du kan også ændre på blænden. Jo højere blænde jo mere lys lukker du ind i dit kamera. Vær her opmærksom på at høj blænde / hurtig blænde betyder et tal i den lave ende. For eksempel blænde f1/4. Stor og lille blænde henviser til hvor meget lyst/hvor stort “huller” er i dit objektiv. Blænde f16 vil være et meget lille hul i objektivet til at lukke lyset ind.

Når du benytter blænden til at justere på lysfølsomheden skal du være opmærksom på at det er på kompromis af dybdeskarphed. Læs min historie om hvad er blænde.

Hvad er iso
Billedet er taget med ISO3200 (høj iso) kameraet begynder her at kæmpe med at kompensere med lysfølsomheden. Hvad er iso.

Hvordan bliver jeg bedre til fotografi

Alt det teori kan godt være svært at forstå. Du har nu læst om iso. Du skal ud og prøve det i praksis. Det hele giver bedre forståelse med eksempler fra den virkelige verden.

Som fotograf og ejer af Sweetmoment.dk holder jeg jævnligt kurser. Kurserne forgår ude i naturen. Du får efter hvert kursus en forståelse af dit kamera. Du vil opleve en verden åbne sig. Jeg holder kursus løbende og efter behov. Hvis du gerne vil vide mere om lysfølsomhed, hvad er blænde eller hvad er lukkehastighed så skal du melde dig på et af mine kurser.

Hvis du vil modtage undervisning så kontakt mig gerne via formularen her. Laver både enkelt og hold undervisning. Du kan også se med min min youtube kanal om fotografi og måske blive klogere.