Lav professionelle billeder! blænde og dybdeskarphed

Styr din blænde og lav billeder der ligner en million. Kig med her hvordan du bliver en bedre fotograf med et simpelt trick

Drømmer du om, at blive bedre med dit kamera? du er godt på vej. Efter du har læst denne artikel vil du måske få en “aha” oplevelse omkring blænde og den famøse dybdeskarphed.

Begyndertips til dig som fotograf

Denne gang kan du blive klogere på dit digital kamera. Vil du lave film og billeder som dem i Hollywood? Så begynder det her.

Sådan laver du Hollywood style billeder og film via blænde og dybdeskarphed

Rom blev vist ikke bygget på en dag. Det bliver du heller ikke som fotograf. Det er til at starte med en stor mundfuld. Der er nemlig teknik indblandet. Læs mere her for at lære om en af dit kameras vigtigste funktioner.

Hvad er det lige den der blænde gør? Har du nogensinde set et billede og tænkt: Hvordan er det lige man slører den baggrund? Det er her dybdeskarpheden eller blænden kommer ind i billeder. Vil du lære at bruge dit digital kamera til mere end blot auto funktionen? Så skal du kigge her.

Dine billeder bliver bedre når du har læst dette

Gode råd er dyre – siger nogle. Her er de gratis. Hvordan er det nu det hænger sammen det med blænde og dybdeskarphed? Hvordan giver det dig fantastiske billeder som alle kan se ligner et professionelt resultat? Hemmeligheden er, at justere mængden af lys der kommer ind på din billedsensor. Lysmængden styres ved blænden, F-stop, aperture. Kært barn har mange navne.

Til portræt foto er det lækkert at bruge sin aperture korrekt. Jo større blænde (mindre f/tal) ja det fungerer omvendt. Jo større blænden er jo mindre er tallet angivet på kameraet. At kunne betjene sin blænde giver bedre billeder. Om du laver video blog eller still billeder i form af portræt billeder så er det at lukke mere lys en på sensoren en lækkerbidsken.

Få svarende om blænde her

På eksemplerne her er det illustreret hvordan blænden påvirker billeder og især hvor skarp baggrunden er på billedet. jo højere blændetal jo mere sløret bliver din baggrund. Baggrundens kvalitet bliver også kaldet “bokeh” læs mere om bokeh her: https://da.wikipedia.org/wiki/Bokeh

Få endnu mere ud af dit kamera ved at afprøve disse eksempler. På hver billeder kan du se EXIF info. Det vil sige de primære værdier kameraet var indstillet til da det tog billeder.

Billede 1: lille dybdeskarphed blænde f1/4. Baggrunden er næsten helt væk. Det får billedet til at poppe frem.

blænde og dybdeskarphed
Blænde f1/4 din baggrund smelter væk og du er i drømmeland

Billede 2: blænden har ændret sig fra f1/4 til f8 (blænde bliver af mange opgivet i f) baggrunden er nu mere tydelig og vi kan fornemme en større dybdeskarphed.

Blænde f4 din baggrund bliver langsom synlig

Billede 3: her er dybdeskarpheden en del større end de to første eksempler. Baggrunden begynder at tegne sig og man kan fornemme miljøet omkring portrættet.

Blænde f8 du begynder at kunne fornemme ting i baggrunden

Se hele videoen. jeg er sikker på at du forstår hvad dybdeskarphed er hvis du ser videoen færdig.

Se med her for at lære at bruge dit digitale kamera

I denne video forklarer jeg hvorfor det er vigtigt hele tiden at være opmærksom på sit kamera. Om du laver vlogs, blogs eller bare er nysgerrig med dit kamera vil du få noget ud af at se denne video. Den forklarer basalt set hvad blænde og dybdeskarphed er.

Nybegyndere kan starte her. Er du professionel kender du alt til det. Det vigtigste du kan gøre for dig selv er at lære at bruge et digital kamera korrekt. Lige nu fokuserer vi på den slørede baggrund. Den som får dit billede til at ligne en million. Tjek mit galleri og se hvordan jeg bruger blænden.

Kan du dette bliver dine billeder dobbelt så gode

Har du fat i det med dybden bliver dine billeder dobbelt så gode. Du har nu muligheden for at springe ud af auto mode og selv styre hvor meget af baggrunden du vil have synlig. De fleste moderne kameraer har som alternativ til auto programmet et blændeprioritetsprogram. På nogle kamera hedder knappen “A”. Det vil sige du skal på dit kamera skrue hjulet over på “A”

Her kan du selv bestemme blænden. Dit kamera vil nu selv rette på ISO (lysfølsomhed) og lukketid. Det er derfor din nemmeste indgang til at få de lækre billeder som alle dine venner vil blive imponeret over. Det er lige før jeg vil påstå at kan du denne funktion så kan du snart begynde at tjene penge på dit foto, hvis du vil.

Til sidst kan du tjekke dette diagram ud. Det viser dig hvordan de manuelle funktioner har indflydelse på de billeder du tager. Måske har du lyst til at kaste dig ud i at skyde manuelt? Diagrammet kan måske for nu ligne volapyk, men prøv at vende tilbage til dig engang i mellem. du vil snart kunne se lyset

blænde og dybdeskarphed: Bliv klogere på kameraets manuelle funktioner